Distans- eller hybridarbete är två begrepp som förändrat sättet som vi arbetar på i kölvattnet av pandemin. I takt med att fler och fler medarbetare väljer att sköta arbetsuppgifterna hemifrån har det kommit nya krav på teknik som lämpar sig både för hemma- och jobbkontoret.
Samtidigt behöver dessa vara både säkra och effektiva för att tillgodose de normer – både hos medarbetare och företagsledningen. För beslutsfattare inom företaget har ett av de viktigaste frågorna blivit vilka verktyg och strategier som krävs för att organisationen ska kunna växa.
För att du ska få en inblick om de verktyg och strategier som kan visa sig vara avgörande när det kommer till distans- eller hybridbete kommer vi härnäst att diskutera övergripande några av de mest intressanta delarna.
Nyttiga verktyg för medarbetarnas digitala upplevelse
Det är ingen hemlighet att vi idag lever mer och mer i den digitala världen, något som även medfört i allt större utsträckning att det blivit mer regel än undantag för företag att interagera med sina medarbetare via det digitala gränssnittet.
Det hela har även bidragit till att branschen myntat uttrycket DEX – digital employee experience som används för att beskriva hur medarbetare uppfattar de anställdas upplevelse när det kommer till distans- och hybridarbete.
DEX erbjuder även ett mått på hur effektiva de anställda är när det kommer till arbetsplatsen teknik. Enligt Stuart Downes, senior undersökningsledare hos konsultbolaget Gartner, är några av de ledande DEX-verktyg som erbjuds på marknaden för närvarande VMware, Aterntiy och Nexthink.
- I och med den ökade kravet på distans- och hybridarbete är en uppskattning att över 50 procent av alla team kommer att fokusera på verktyg och strategier för att stärka medarbetarnas arbetsupplevelse.
De verktyg som återfinns på marknaden erbjuder möjligheten att mäta och förbättra den aktuella upplevelsen hos de enheter som de anställda ingår i. Enligt Gartner har man kunnat på via att 8 av 10 medarbetare upplever distans- och hybridarbete som nödvändigt!
En annan viktig aspekt att nämna i sammanhanget är att de medarbetare som är nöjda med sin upplevelse på arbetsplatsen har en dubblett så hög behändighet jämfört med de som inte är nöjda att stanna kvar hos arbetsgivaren.
Enhetlig hantering av ändpunkt och skrivbord i form av tjänst
De flesta är överens om att arbetet i framtiden lär med största sannolikhet omfatta en rad växande ändpunkter, där ett stort antal av dessa inte finns på det lokala kontoret. Faktum är att detta gäller redan i stor omfattning och kommer knappast att minska i framtiden.
Fler och fler medarbetare nyttjar olika typer av enheter för att kunna sköta sitt jobb, varav ett stort antal organisationer nyttjare IoT – internet of things för att kunna genomföra viktig insamling av kritiska data.
Det hela är förstås extremt utmanande för organisationerna vilket är just där som så kallad ”enhetlig hantering av ändpunkter” eller UEM – unified endpoint management kommer in i bilden på allvar!
Så kallade UEM-plattformen har skapats med målet att förenkla hantering av både mobila och fasta enheter, men även för att förbättra den övergripande säkerheten när det kommer till olika arbetsmiljöer.
I en rapport från IDC diskuteras det hur UEM kan användas för att på flera olika sätt bidra till att omvandla olika former av digitala arbetsplatser. Ett av förslagen är att förse medarbetarna med automatisk utplacering av diverse applikationer.
Dock rekommenderas det att medarbetarna har åtkomst till molntjänster, samt att organisationerna förser medarbetare med nödvändiga verktyg vilka krävs för att utföra sina arbetsuppgifter och tillika arbetsflöden.
En mängd olika UEM-verktyg
Den huvudsakliga utmaningen när det kommer till hybrid- och distansarbete är att det inte är möjligt att planera huruvida en medarbetare kommer att finnas på det lokala kontoret under ett specifikt datum.
UEM-plattformen utgör därför en avgörande roll när det kommer till att säkerställa att enheter som används för arbete på distans är uppdaterade med de senaste säkerhetsåtgärderna, något som i sin tur minskar risken för en rad olika typer av cyberhot.
Idag finns det en mängd olika UEM-verktyg på marknaden, med lösningar från bland annat Cisco, Citrix, Microsoft och VMware. Dessa har som mål att förbättra den aktuella verksamheten genom att göra det enklare att realisera säkerhetsarbetet via en rad olika enheter.
För att nämna ett konkret exempel har DaaS, som i själva verket är en molnbaserad lösning när det kommer till att tillhandahålla olika former av rituella skrivbord kommit att bli en vanlig lösning när organisationer önskar upprätta en säker miljö, trots att de enheter som används inte är betrodda.
Förbättringar gällande automatisering av DaaS-lösningar har gjort det betydligt enklare för organisationer vilka förfogar över begränsad kompetens att realisera sina planer på visualisering utan några stora investeringar.
Under det aktuella året räknar man med att cirka 80% av alla virtuella skrivbord inom rikets gränser vilka betjänar medarbetare som jobbar på distans kommer att utgöras av DaaS. Det hela är en markant ökning med tanke på att några år tidigare utgjorde det hela av cirka 30%!
Verktyg vilka baseras på AI
Det är knappast en hemlighet att den artificiella intelligensen börjar rota sig praktiskt taget i varje hörn på arbetsplatserna. De flesta experter är överens om att AI kommer utgöra en framträdande roll när det kommer till framtidens distans- och hybridarbete.
IDC räknar exempelvis med en allt snabbare installation av AI-baserade enheter i bl.a. Mötesrum. Amy Loomis, chef hos IDC, ser en ökad användning av så kallade smarta kameror, skrivtavlor och mikrofoner som baseras på AI.
Detta i sin tur ämnar nyttjas för att frilägga ansiktet på den medarbetare som för talan, men som även har kapacitet att identifiera medarbetare som för talan, spårar vederbörande, isolerar, följer och filtrerar störande bakgrundsljud.
Faktum är att en hel ny generation av AI-baserade skrivtavlor utvecklas i takt med att denna txt utformas. Mjukvaror som Mural och Miro kommer att utgöra nästa generations skrivtavlor som dominerar marknaden.
Nyttjande av språkrelaterad teknologi i samband med textning och översättning under virtuella möten kommer bidra till att föra globalt utplacerade team mer samman, något som utgör en viktig förbättring inom sammanhanget enligt Loomis.
Lägg även till teknik för virtuell- och förstärkt verklighet och du inser snabbt vilka möjligheter som framtiden för med sig när det kommer till medarbetare vilka verkar på distans och således befinner sig ej fysiskt på det lokala kontoret.
När det kommer till samarbetet via nätet är det även uppenbart att en rad förbättringar ägt rum, framför allt när det kommer till nya funktioner. En av de mer intressanta är nyttjade av AI för att stärka samarbetet, både på individuellt och gruppnivå.
Detta kommer i sin tur göra det enklare för chefer att få en bättre och mer detaljerad förståelse för hur ett team jobbar, men även hur team skulle kunna förbättra det nuvarande arbetsmoment skulle kunna förbättras till det bättre.
Automatisering av arbetet
Tillväxten för plattformar och verktyg som fokuserar på att automatisera arbetsprocessen pågår i stor skala och kommer att utgöra en viktig del av framtidens arbetsplatser. Några av de mer framstående erbjuds av företag som Blue Prism, Automation Anywhere, UiPath med flera.
Dessa produkter menar Loomis bidrar till att möta och uppfylla behovet av automatisering, framför allt återkommande och repetitiva arbetsuppgifter. Några av de vanligaste inkluderar behandling av formulär, kundtjänst för kunder och medarbetare, med flera.
Gartner nämner även en annan intressant lösning inom sammanhanget vid namn ”hyperautomatisering”. Det hela ämnar användas av organisationen för att snabbt och smidigt identifiera, granska och framför allt automatisera verksamhetsprocesser.
Slutsats
När det kommer till kritan är en sak säker, nämligen att distans- och hybridarbete är här för att stanna. Något som för endast några år sedan ansågs vara otänkbart har i och med innovativa tekniska lösningar plötsligt blivit en del av vår vardag.
Det återstår dock mer jobb innan vi kan likställa distans- och hybridarbete med att befinna sig fysiskt på plats. Men i takt med att allt fler företag presenterar lösningar vilka ämnar minskar behovet av att vara på plats kommer fysiska kontor att snart bli föråldrade.
Summa summarum står vi inför en ytterst spännande tid, där verktyg och strategier vilka ämnar underlätta hybrid- och distansarbete kommer säkerligen att bli ännu mer sofistikerade och bättre på att möta medarbetarnas behov!