Lenovo har redan teasat den andra generationens version av sin flaggskeppsspelhanddator. Men den kommer inte ut förrän långt senare i år, så under tiden har den kommit ut med Legion Go S, ett lite robustare och mer bärbart sätt att fraga medan du är ute och går. Nu är det knepiga med den här enheten att den kommer att finnas tillgänglig i ett gäng olika konfigurationer, inklusive en som kommer förinstallerad med SteamOS – en första för alla bärbara datorer som inte är tillverkade av Valve. Uppriktigt sagt, det är den versionen vi är mest intresserade av. Men den som kör Windows 11 är ute nu, så det är ett bra tillfälle att bekanta sig med den och se om den är värd pengarna eller om du bara ska vänta på varianten som kommer med Valves OS istället.
Design och display: En effektivisering i mitten av cykeln
En mer strömlinjeformad version av den ursprungliga Legion Go
Lenovo Legion Go S (Windows-version)
Legion Go S tar mycket av det goda från sin föregångare och destillerar det till ett lite mer kompakt och bärbart paket. Men lanseringsmodellen kostar för närvarande mer än den ursprungliga Legion Go, samtidigt som den erbjuder sämre prestanda, en mindre skärm och inga löstagbara kontroller, vilket gör detta till en svår handdator att älska.
Proffs
- Stor 120Hz 8-tumsskärm
- Behändig liten inbyggd pekplatta
- Solid design med justerbara triggers
- Halleffekt joysticks
- Dubbla USB-portar
Nackdelar
- Ingen fingeravtrycksläsare
- Lämplig vibrationsmotor
- För dyr för prestandan
- Legion Space-appen är fortfarande lite petig
Oavsett vilken plattform de är baserade på har båda modellerna samma design med den enda skillnaden att Windows 11-versionen kommer i vitt medan SteamOS-varianten har ett mörkt lila skal. Men till skillnad från den ursprungliga Legion Go, har Go S inte avtagbara kontroller. Men bortsett från det finns många av höjdpunkterna från sin föregångare fortfarande kvar. Den har en 1 920 x 1 200 skärm med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Med 8 tum är det större än de flesta handdatorer, även om det är en liten nedgradering från 8,8-tumspanelen på sin föregångare. Du får också joysticks med exakta Hall-effektsensorer, ett urval av ansikts- och axelknappar, dubbla USB 4-portar (som både stöder ström och data), 3,5 mm ljud och en microSD-kortläsare.
En annan liten tweak är att istället för fyra paddlar på baksidan får du bara två, och Lenovo byter ut det andra paret för en uppsättning växlingsbrytare som låter dig justera hur djupt du vill att handenhetens triggers ska gå. Det är en trevlig touch för människor som gillar saker som racingspel där lite extra analog känslighet kan räcka långt, men ändå vill ha friheten att ha en kortare dragkraft när de spelar saker som fightingspel, där längre triggers gör mer ont än de hjälper. Och även om pekplattan på Legion Go S är mycket mindre än den på originalet, är jag verkligen glad att Lenovo inte tog bort den helt eftersom det gör navigeringen genom inställningar och menyer i Windows så mycket enklare än att strikt lita på joysticks eller pekstöd.
Den funktion jag önskar att Lenovo hade inkluderat är en inbyggd fingeravtryckssensor. Utan den måste du använda en PIN-kod eller lösenord för att komma in i Windows 11. På ett system utan tangentbord betyder det att varje gång du tar upp systemet måste du flytta händerna bort från joysticks och trycka på mitten av pekskärmen, eftersom den lilla pekplattan inte ens fungerar för detta. Uppriktigt sagt är det bara lite besvärligt och hade kunnat undvikas helt om Lenovo hade valt en strömknapp med en inbyggd fingerskanner som många av Legion Gos rivaler inklusive ROG Ally X och MSI Claw 8 AI+. Slutligen, även om Go S har en inbyggd mullrande motor, är vibrationerna den avger lustigt en ton, speciellt när den är inställd på att surra när du använder pekplattan. Så det slutade med att jag stängde av den helt.
Prestanda: Inte så snabbt som du kan förvänta dig
Legion Go S kommer så småningom att stödja en handfull processorer och konfigurationer, men just nu kommer den med ett AMD Ryzen Z2 Go-chip tillsammans med 32 GB RAM och 1 TB lagring. Och om du jämför den med sin föregångare, kanske du tror att den här saken skulle ge bättre prestanda. När allt kommer omkring har den ursprungliga Legion Go mindre RAM och en äldre Ryzen Z1 Extreme APU, och två är högre än en, eller hur? Tja inte så snabbt, eftersom Z1 Extreme har en basklocka på 3,3 GHz med åtta kärnor och 16 trådar jämfört med Z2 Gos basklocka på 3 GHz med bara fyra kärnor och åtta trådar. Dessutom har den äldre Z1 Extreme också en GPU baserad på AMDs nyare RDNA 3-arkitektur jämfört med RDNA 2 för Z2 Go. Så i verkligheten är Legion Go S med detta chip cirka 10 till 15 procent mindre kraftfull än modellen som kom före den.
Detta blir mycket mer uppenbart när man tittar på riktmärken där Legion Go S levererade 45 fps i Cyberpunk 2077 vid 800p och medelhöga inställningar med FSR-uppskalning inställd på prestanda, medan den ursprungliga Legion Go nådde 51 fps med båda systemen inställda på samma 15-watts prestandaläge. Under tiden i Returnal såg vi ett liknande mönster där Go S nådde 23 fps på medium grafik vid 800p jämfört med 34 fps för den äldre Legion Go, återigen med båda enheterna inställda på 15 watt.
Att se sämre prestanda på den nya modellen kan utlösa larm för vissa människor, men innan någon får panik, överväg detta: Legion Go S är tänkt att vara en mer strömlinjeformad och prisvärd version av originalet, så i vissa avseenden är det inte att förvänta sig att kunna uppnå samma eller högre bildhastigheter. För mig är det verkliga problemet att 32 GB RAM är typ av överkill för detta chip, vilket innebär att du betalar mer för minne som inte kan utnyttjas fullt ut. Och kom ihåg, medan Go S lanseringskonfiguration kommer med en Z2 Go, finns det andra versioner som förväntas få en Z1 Extreme och möjligen en vanilj Z2 någon gång i framtiden.
Lenovo Legion Go S (Windows 11-version)
Naturligtvis, om du vill ha högre bildhastigheter, kan du alltid justera hur mycket kraft du skickar till dess processor. Lenovos standardbalanserade inställning använder 15 watt, medan prestandaläget pumpar saker upp till 30. Men om du vill ha mer exakt kontroll kan det anpassade läget gå från så lite som 5 watt hela vägen upp till 40, även om du vill eller behöver anslutas till väggen för att utnyttja dess fulla TDP (thermal design power).
Batteritid: Bra nog
Naturligtvis, vilket prestandaläge du än väljer kommer i slutändan att påverka din batteritid. Jag upptäckte att när jag spelade Metal Slug Tactics med den 15-watts balanserade inställningen, höll Legion Go S i cirka två och en halv timme, vilket är ganska stabilt. När man spelade mer krävande titlar var livslängden inte riktigt lika bra, med speltider närmare en och en halv timme. Men med Go S med ett 55,5 WHr-batteri jämfört med något som 80WHr-paketet i ROG Ally X, är den typen av avvikelse inte helt oväntad.
Programvara: Bättre, men fortfarande klumpig
Lenovo har gjort mycket för att förbättra Legion Space-appen sedan den kom ut för ett par år sedan. Det är inte bara mycket bättre som en allmän plats att starta spel från, det är mycket lättare att justera inställningar eller ladda ner nya drivrutiner eller programuppdateringar. Även gränssnittet är rymligare och mer intuitivt. Men i slutet av dagen känns överlämningen mellan Legion Space och resten av Windows 11 fortfarande besvärlig. Beroende på vad du försöker justera måste du hoppa mellan menyer från Lenovo och Microsoft medan du växlar mellan joystick och pekplatta för att navigera. Jag märkte också några buggar som när jag försökte installera Steam från Legion Space-appen. Det misslyckades varje gång, vilket innebar att jag var tvungen att ladda ner appen direkt från Valve och göra saker manuellt. I många avseenden är det här Windows-baserade handdatorer släpar efter mest, så det är synd att det kommer att dröja ytterligare några månader innan SteamOS-modellen börjar säljas någon gång i maj.
Avslutning
Legion Go S har alla egenskaper för en solid bärbar speldator. Den har en enkel design med bra ergonomi, Hall-effekt joysticks och en förnuftig knapplayout. Lenovo inkluderar också några trevliga förmåner som dubbla USB-C-portar, ett batteri av anständig storlek och en praktisk liten pekplatta för att navigera i Windows. Jag önskar bara att det fanns en inbyggd fingeravtrycksläsare också. Och även om dess 8-tums OLED-skärm är en aning mindre än den på sin föregångare, finns det inte mycket att ogilla med den. Du får till och med mer lagringsutrymme (1TB) än en bas Legion Go (512GB).
Det svåra att komma överens med är att just nu kostar en Legion Go S 7,758 SEK. för sämre prestanda, inga löstagbara kontroller och avsaknaden av bonusar som en medföljande bärväska eller vertikal musfunktionalitet som på den ursprungliga Legion Go, som kan fås för 318.90 SEK mindre (7,441 SEK). Normalt skulle det vara en dödsdom för ett nytt system eftersom det värdeförslaget helt enkelt inte är vettigt.
Men i det här fallet är problemet att Lenovo inte helt har rullat ut alla sina varianter. Jag tycker fortfarande att 32 GB RAM på den här enheten är överdrivet; inte ens ROG Ally X har så mycket. Men ännu viktigare, Legion Go S andra konfigurationer är inte tillgängliga ännu. Så även om du inte väntar på SteamOS-varianten, skulle du vara dumt att inte vänta på att billigare versioner ska komma ut med startpriser närmare 6,376.08 SEK (eller till och med 5,315 SEK för den med Valves plattform), vilket omedelbart kommer att göra denna handdator mycket mer attraktiv.